Helene Lilja Fi

Helene ja hienot muistot lähes 20 vuoden urasta Sharpilla

Helene Lilja työskentelee talousosastolla Sharpin Ruotsin pääkonttorilla Tukholmassa. Helene on päivittäin yhteydessä pohjoismaisten asiakkaidemme kanssa. Hänellä erittäin hyviä muistoja yli 20 vuoden ajalta onnistuneista yritystapahtumista ja hauskoista matkoista Euroopassa kollegoiden kanssa. Helene viihtyy työssään, ja hänen mielestään Tukholman toimiston tuleva muutto Bromma Blocks -ostoskeskuksen läheisyyteen on huippu juttu.

Ensi vuonna Helenelle tulee täyteen 20 vuotta Sharpin palveluksessa.Työuransa hän aloitti vastaanotossa, ja viimeiset kahdeksan vuotta hän on työskennellyt talousosastolla.

Kertoisitko, mitä teet Sharpilla?

- Päivittäin käsittelen pohjoismaisten asiakkaittemme talousasioita. Kuukausittain tiettyihin aikoihin minulla ja kollegoillani ovat kädet täynnä töitä.Talousosastolla meillä on yhteinen sähköpostilaatikko, jonka yritämme pitää aina tyhjänä. Pyrimme siis vastaamaan kaikkiin sähköposteihin saman päivän aikana.

Miten käsittelet hankalia asiakkaita?

Helene naurahtaa ja vastaa: - ”Yritän aina olla iloinen ja ystävällinen ja ratkaista asiakkaan ongelmat . Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että asiat sujuisivat mahdollisimman hyvin”. 

Mitä näiden Sharpilla työskentelemiesi lähes 20 vuoden aikana on tapahtunut?
- Olen ollut mukana monessa hauskassa tapahtumassa ja mielenkiintoisilla matkoilla. Erityisesti mieleeni on jäänyt vuoden 2012 jalkapallon EM-kisat Puolassa ja Ukrainassan, Sharp sponsoroi turnausta ja aikaisemmin olimme kollegoideni kanssa voittaneet yhtiön sisäisen kilpailun. Kilpailun voittajina pääsimme katsomaan jalkapalloa, saimme hyvän ruoka- ja juomakestityksen ja saimme kokea hienon kaupungin.

- Kaikkein vaikuttavin matka oli kuitenkin ehkä se, kun kaikki Pohjoismaiden työntekijät matkustivat pitkäksi viikonlopuksi Barcelonaan. Kävimme elektroniikkatehtaalla, joka oli mielenkiintoinen kokemus. Lisäksi vierailimme myös Torresin viinitilalla. Viinitilalle söimme ja joimme todella hyvin ja pääsimme tutustumaan muiden Pohjoismaiden kollegoihin sekä meillä oli uskomattoman hauskaa. Se oli todellakin matka, jonka muistaa lopun elämäänsä!

- Yhtiössä viettämieni vuosien aikana yhtiö on kasvanut, ja sekä tekniikka että tuotevalikoimamme on muuttunut todella paljon. Muistan kun aikanaan, kun esittelimme uuden hienon tekniikan: neliväriset televisiot, joista pystyi jopa näkemään pikselit paljaalla silmällä. Yhteistä vuosille on ollut se, että tunnelma on ollut mahtava ja olen viihtynyt sekä työtehtävissäni että huippukollegoideni parissa.

Kerro jotakin itsestäsi.

- Olen syntynyt Göteborgissa. Lapsena olin todella kiinnostunut historiasta ja riimukivistä sekä halusin arkeologiksi. Kun olin seitsemän, perheemme muutti Smålandiin. Koulun jälkeen lähdin kolmeksi kuukaudeksi au-pairiksi USA:n Sacramentoon, jossa viihdyin todella hyvin. Yhdeksäntoistavuotiaana muutin Tukholmaan.

- Iloisella 80-luvulla olin kolme vuotta osakkaana taideliikkeessä. Myimme taidekuvastoja yrityksille, ja edustin  tunnettujakin taiteilijoita, kuten Ardy Strüweria ja Göran Hanea. Sitten sain lapsen ja vaihdoin työpaikkaa myynnistä asiakaspalveluun Esselte Metolle. Nykyään asun Solnassa mieheni kanssa ja meillä on 25- ja 30-vuotiaat pojat.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

- Viihdyn kesäpaikassamme vuoden ympäri. Mökkimme on Tukholman saaristossa lähellä merta ja metsää. , Paikalla on minulle erityinen merkitys, siellä sieluni lepää. Viihdyn ulkona luonnossa ja kasvatan puutarhassani kukkia ja vihanneksia, juuri nyt olen idättämässä chiliä ja paprikoita.  Kesämökkimme on minulle kaikki kaikessa ja vietän siellä lähes kaikki viikonloppuni.

- Lisäksi pidän ruoanlaitosta ja syömme paljon riistaa, sillä mieheni metsästää. Kokeile kuitenkin mielelläni uusia ruokia. Juuri nyt mieliruokani on burgundinpata perunamuusin kanssa. Muita suosikkeja ovat tietysti kala ja äyriäiset – ehkä Göteborgin peruja. Käymme mielellämme myös ulkona syömässä hyvässä ravintolassa.

Rajoitukset on nyt vihdoin poistettu. Millaista on ollut työskentely kotona pandemian aikana?

- Siinä on ollut hyvät ja huonot puolensa. Työskentelen mielelläni yksin ja rauhassa, ja olen melkeinpä tehokkaampi kotona. On kuitenkin mukavaa päästä konttorille tapaamaan työkavereita.

Mitä mieltä olet siitä, että toimisto muuttaa uusiin tiloihin Bromma Blocks -ostoskeskuksen lähelle?

- Se on todellahienoa, uudet tilat ja toimiva sijainti lähellä ostoskeskusta. Oikeastaan vanhalta toimistolta kään kaipaamaan vain hienoja kävelyreittejämme kauniissa Alvikissa.